Tuesday, December 28, 2010

I see, I think, I believe - YouthSays Campaign - YouthSays.com

I see, I think, I believe - YouthSays Campaign - YouthSays.com

TRagedi 11 september(9/11) telah tlh diramalkn dlm al-Quran..?

Satu penemuan terbaru yang menakjubkan mengenai kehebatan Al Quran. Fakta ini ditemui oleh Dr Zaghlul Najjar, seorang ulamak Mesir yang bijak

di bidang sains, pernah mengajar di Amerika. Kini bertugas di Saudi. Ramai saintis Barat telah menganut Islam hasil dakwah beliau yang menggabungkan fakta sains yang bertepatan dengan Al Quran. Kajian-kajian beliau seiring dengan Syeikh Abdul Majid Zandani, Yaman.

Penemuan terbaru beliau ialah berkaitan tragedi 11 September di WTC New York. Di dalam al Quran terdapat ayat yang seolah-olah telah memberi isyarat awal mengenai kejadian ini (sedangkan al Quran diturunkan lebih

1400 tahun yang lalu). Fakta tragedi tersebut ialah seperti berikut:

Ketinggian bangunan WTC: 110 tingkat

Tarikh kejadian: 11 haribulan

Bulan: 9

Tahun: 2001

Fakta yang terdapat di dalam al Quran:

Ketika Allah menempelak golongan yang membina masjid Dhirar, beberapa ayat telah diturunkan.

Antaranya ialah ayat yang menceritakan bahawa musuh-musuh Islam sentiasa membina bangunan tinggi dan bangunan itu akhirnya menjadi punca kegelisahan Mereka sendiri sehingga digambarkan bahawa hati mereka seolah-olah dikerat-kerat dan dipotong. Ayat berkenaan ialah ayat 110 surah At Taubah (Al Bara'ah).

Maka faktanya lebih kurang sama dengan kejadian 11 September:

Ayat yang ke : 110 (Bangunan WTC 110 tingkat)

Juzuk ke : 11 (Tarikh kejadian 11 haribulan)

Surah ke : 9 (kejadian berlaku dalam bulan 9)

Huruf terakhir adalah huruf yang ke : 2001(kejadian berlaku dalam tahun 2001)

Ini adalah satu perbandingan yang tepat. Tetapi sejauh mana maksud Allah Taala di dalam ayat ini bertepatan dengan kejadian di Amerika itu tidaklah

kita ketahui. Cuma oleh kerana ada persamaan fakta dan persamaan makna ayat, maka kita boleh mengambil iktibar kerana kaedah ilmu tafsir menyebut:

"Pengajaran daripada sesuatu ayat itu diambil daripada maknanya yang uxnum dan bukan daripada sebab turun ayat yang khusus."

Wallahu a'lam bissawab.

Wassalam..

Dicedok dari gempak.org / post by abbas..haha

Sunday, December 26, 2010

Siapa Aku Di Depan Tuhanku..


SUBUH, dimana aku berada
Masih enak di dalam kelambu rindu
Sambil berfoya-foya dgn waktu
Masa bagaikan berderu
Langkah tiada arah tuju, pikiran terus bercelaru
Terlupa aku semakin hujung waktu


ZOHOR, aku lebih memikirkn kelapangan
Kehausan dan rehatku
Aku lebih mementingkn tuntutan jawatanku
Aku bertolak ansur dgn waktu
Aku gemilang membilang keuntungan
Aku terlupa betapa besar kerugian
Jiwa aku mengadaikan sebuah ketaatan


ASAR, aku lupa warna masa
Cepat berubah bagai ditolak-tolak
Aku masih dengan secawan kopiku
Terlupe panas tidak dihujung kepala
Aku masih bercerita


MAGHRIB, aku melihat warna alam dan malam
Tapi aku masih berlegar di sebalik tabirnya
Mencari sisa-sisa keseronokan
Tidak terasa ruang masa yang singkat
Jalan yang bertongkat-tongkat
Ruginya bertingkat-tingkat


ISYAK, kerana masanya yang panjang
Aku membiarkan penat menghimpit dadaku
Aku membiarkan kelesuan mengganggu aku
Aku rela terlena sambil menarik selimut merahku
Bercumbu-cumbu dengan waktu ku


SIAPAKAH AKU DI DEPAN TUHAN KU...????

Monday, November 15, 2010

Dah Berakhir

yahoooOO!!! Allah je tahu bertapa gumburanye aku bile habis exam ni...hahaha dah la time study week bz dengan assigment yang bertimbun dari mara...mintak2 la lulus ak dah boring betol tengok borang2 ni banyak hal ar... nasib baik ak ade makcik yang rajin tolong isikan assigment2 tu (thanks makyang n wancu)...hehe tapi rasenye ok kot sebab unikl tak call pon..hehe lepas tu..adoi hai time exam la kena buat journal sampai 2 pulak tu sampai pukul 4 pagi ak buat journal tu..megantok madam esoknye saye ade exam madam tak kesian ke..??huhu entah berapa % la dapat..huhu dah la nak stdy subjek untuk exam lagi...taubat la sem depan ak tak nak la stdy last2 minit ni 10sen kot...huhu

pengajaran : jgn stdy last minit..huhu :(

btw thanks to kak dayah yang tolong edit blog saye yang tah ape2 ni..hehe thanks akk jasemu tetapku dikenang... :D

Monday, November 8, 2010

Thursday, November 4, 2010

KISAH MENGENAI DAJAL – HARAP ANDA SEMUA MENGAMBIL IKTIBAR SELEPAS MEMBACANYA

Berita tentang bayi bermata satu yang dilahir di Israel beberapa tahun lalu menjadi gempar. Ramai yang membuat ramalan, inilah dajal yang dijanjikan Allah lewat hadis-hadis Nabi Muhammad s.a.w.. Kemunculan dajal di akhir zaman memang sentiasa ditunggu-tunggu. Dan memang kita pun sekarang ini telah berada di satu episod akhir zaman. Tanda-tanda kecil kiamat sudah kita lihat hampir keseluruhannya, setiap hari. Hanya menanti tanda-tanda besar saja yang belum berlaku. Antaranya dajal.

Dajal… popularnya manusia yang memiliki nama itu. Ada berbagai-bagai versi cerita tentangnya yang menimbulkan bermacam-macam persepsi. Tapi kebanyakan orang Islam di Malaysia dan Nusantara amnya beranggapan dajal adalah makhluk bermata satu melintang. Ada juga yang mengatakan bahawa dia separuh manusia dan separuh jin kerana ibunya berasal dari keturunan jin dan ayahnya daripada bangsa Yahudi.

Sebagaimana yang telah disebutkan di awal-awal tadi, dajal adalah manusia dan sememangnya dia adalah manusia biasa. Dia bukan keturunan jin, gergasi, dewa atau apa saja yang selain manusia. Banyak persoalan yang timbul tentang dajal menjadi salah faham. Antaranya: Siapa dajal? Di mana tempat tinggalnya? Siapa keturunannya? Bila dia dilahirkan? Bagaimana rupa fizikalnya? Bila dia akan muncul? Dan bagaimana untuk mengelakkannya?

Memang benar dajal tidak ada disebut di dalam al-Quran tetapi ia banyak disebut di dalam hadis nabi. Malah banyak hadis nabi yang salih menceritakan tentang dajal, yang menyebutnya sebagai salah satu tanda besar kiamat. Masalahnya banyak juga hadis yang palsu tentang dajal, ia menimbulkan salah faham masyarakat tentangnya.

Menurut pensyarah Jabatan Pengajian al-Quran dan al-Sunah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Fadlan Mohd. Othman, banyak hadis yang salih menceritakan perihal dajal yang lengkap termasuk untuk mengelakkan fitnah dajal.

Katanya berdasarkan dari hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, “Sesungguhnya dajal adalah lelaki yang pendek, badan gempal, matanya rosak (mengecut). Kalau kamu masih ragu-ragu tentang Tuhan kamu. Sesungguhnya Tuhan kamu tidak rosak matanya.

Dari situ sudah jelas bahawa dajal adalah manusia biasa yang diberikan Allah kekuasaan luar biasa. Setiap nabi yang diutus akan memberi peringatan berkenaan dajal yang matanya rosak dan pembohong.

Tambahnya lagi, dajal adalah manusia yang ada keistimewaan, telah hidup sejak zaman Nabi Muhammad. Dia digelar al-Masihi ad-dajal kerana matanya yang rosak dan kebolehan luar biasanya menghidupkan orang mati.

“Tertulis di dahinya perkataan, ‘Kaf-Fa-Ra’ (kafir). Tulisan itu boleh dibaca oleh semua orang Islam sama ada dia pandai membaca atau tidak. Asalkan orang itu mengucap syahadat maka tulisan itu boleh dibaca.

“Yang pastinya dajal adalah manusia yang ditangguhkan ajalnya oleh Allah, sehingga suatu masa dengan keizinan Allah dia akan muncul semula untuk menguji keimanan manusia,” jelas Fadlan.

Terdapat lagi hadis yang diriwayatkan oleh Huzaifah di dalam sahih Muslim bermaksud, “Dajal ialah orang yang buta mata sebelah kirinya, lebat rambutnya serta mempunyai syurga dan neraka. Nerakanya itu merupakan syurga dan syurganya pula adalah neraka.”

KEISTIMEWAAN DAJAL

Allah memberikan dajal banyak keistimewaan untuk menguji keimanan manusia ketika akhir zaman nanti. Semua itu telah dijelaskan di dalam hadis sahih. Di antara keistimewaannya selain boleh menghidupkan orang mati, dajal juga ada beberapa keistimewaan. Antaranya:

Pertama, ada bersamaan syurga dan neraka. Dajal akan menggunakan kedua-duanya untuk menguji keimanan orang Islam. Apa yang dajal berikan sebagai syurga sebenarnya adalah neraka. Dan apa yang diperlihatkan sebagai neraka sebenarnya adalah syurga.

Kedua, dajal akan pergi ke daerah yang kemarau, kebuluran dan hasil dagangan tidak menjadi. Dajal akan menurunkan hujan di daerah itu jika penduduknya mengaku beriman kepadanya. Maka daerah itu akan kembali subur dan hasil dagangan melimpah ruah. Manakala bagi daerah yang penduduknya tidak mahu mengaku dajal sebagai tuhan, akan berada di dalam kebuluran dan kesusahan.

Ada sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah bermaksud, “Para sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apa yang dimakan oleh orang Islam yang beriman pada hari itu nanti?”

Rasulullah menjawab, “Mereka akan menjadi kenyang dengan tahlil, takbir, tasbih dan bertaubat. Zikir-zikir itu yang akan menjadi makanan mereka.”

Ketiga, boleh menjelajahi seluruh pelosok bumi ini di dalam masa 40 hari dan kepantasan yang luar biasa. Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muslim menjelaskan, “Kami bertanya: Wahai Rasulullah, bagaimana kepantasan perjalanannya di muka bumi ini? Nabi menjawab: “Kepantasan perjalanannya adalah seperti Al-Ghaist (hujan atau awan) yang dipukul angin kencang.” Hanya dua tempat saja yang tidak boleh dimasuki oleh dajal iaitu Mekah dan Madinah.

Menurut Fadlan, Nabi mengingatkan orang yang beriman supaya menghindarkan diri dari berjumpa dengan dajal. Malah nabi bersabda, hanya seorang lelaki dari Madinah yang dapat berdepan dengan dajal. Lelaki itu akan mengatakan bahawa kamu adalah dajal lalu lelaki itu dibunuh oleh dajal. Kemudian dajal menghidupkan semula lelaki itu. Lalu dajal berkata tidakkah kamu percaya kepada aku. Lelaki itu menjawab, “Tidak, melainkan bertambah keimananku kepada Allah.” Kemudian dajal cuba membunuh lelaki itu tetapi telah diselamatkan oleh Allah.



BILA DAJAL DILAHIRKAN

Menurut Fadlan, dajal telah ada di muka bumi ini sejak zaman nabi lagi. Ia telah dipenjarakan di sebuah pulau seperti mana yang disebutkan di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Fatimah Qais, Nabi menceritakan tentang Tamin ad-Dari yang beragama Kristian tetapi telah memeluk Islam. Tamin pernah bercerita padaku tentang satu perkara yang pernah aku ceritakan kepada kalian mengenai al-Masihi ad-dajal.

Tamin telah berlayar bersama 30 orang anak kapalnya. Tiba-tiba kapalnya dipukul rebut dan mereka terdampar di sebuah pulau. Di pulau itu ada seekor binatang yang lebat bulunya hingga tidak dapat dikenal yang mana ekor dan kepalanya. Binatang itu yang dinamakan al-Jassasah (si pencari berita). Di situlah bermulanya dialog anataraTamim dan al-Jassasah.

Al-Jassasah: Wahai manusia pergilah kamu berjumpa dengan lelaki itu.

Lalu Tamim dan kumpulannya masuk ke dalam hutan dan berjumpa dengan manusia yang dimaksudkan. Lelaki itu mempunyai saiz badan yang besar daripada manusia biasa, dirantai dengan rantai yang cukup kuat, tangannya diikat ke leher, di antara lutut dan buku lalinya dirantai dengan besi.

Tamim: Siapakah kamu?

Dajal: Kamu akan tahu siapa aku nanti. Tapi siapa kamu?

Tamim pun jelaskan siapa dia sebenarnya dan kisah kapalnya yang dipukul badai lalu terdampar di pulau itu.

Tamim: Kami adalah orang Arab, kami sesat.

Dajal: Beritahu aku tentang kebun-kebun kurma di Bysan. Adakah ia sedang berbuah?

Tamim: Ya.

Dajal: sekejap lagi kebun itu tidak akan berbuah lagi. Beritahu aku tentang tasik Tabariah, adakah masih banyak airnya?

Tamim: Airnya banyak lagi.

Dajal: Tidak lama lagi airnya akan berkurangan dan kering. Beritahu aku tentang mata air Zughar. Adakah masih banyak airnya dan digunakan oleh penduduk untuk bertani.

Tamim: Banyak dan masih digunakan oleh penduduk.

Dajal: Tidak lama lagi air itu akan kering. Ceritakan padaku tentang nabi Arab yang buta huruf. Sudahkah dia keluar dari Mekah dan menetap di Madinah. Adakah orang Arab sudah memeranginya dan kemudian mentaatinya?

Tamim: Dia sudah keluar dari Mekah dan menuju Madinah. Orang Arab telah mentaatinya.

Dajal: Betulkah itu? Sesungguhnya mentaatinya adalah lebih baik. Aku akan mengatakan pada kamu tentang diri aku. Aku adalah al-Masihi ad-dajal sesungguhnya masanya sudah semakin hampir aku akan diizinkan untuk keluar. Aku akan berjalan di muka bumi dan masuk ke seluruh daerah di dalam tempoh 40 hari kecuali Mekah dan Madinah. Kedua-dua negeri itu dilarang bagiku, setiap kali aku ingin memasukinya aku akan diadang oleh malaikat yang di tangannya ada pedang berkilau dan tajam menghambatku.

DAJAL TINGGAL DI MANA?

Di manakah kedudukan pulau itu pun dijawab oleh Nabi Muhammad menerusi sabdanya,: “Ketahuilah bahawa dajal berada di laut Syam dan laut Yemen… akan datang dari arah Timur (lalu baginda menunjukkan tangannya sebelah Timur).” – Riwayat Muslim.

Kemudian ada satu lagi hadis yang menunjukkan dengan tepat dari mana dajal keluar yang kemudian disertai oleh pengikutnya terdiri dari orang perempuan dan kanak-kanak. Daripada Abu Bakr al-Siddiq, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, “Dajal akan muncul ke bumi dari arah Timur bersama Khurasan.” Riwayat al-Tarmizi.

Di dalam hadis yang lain pula daripada Anas bin Malik, bersabda Rasulullah s.a.w.,: “Dajal akan keluar dari kota Yahudi, Khurasan bersama 70,000 Yahudi dari Isfahan.” – Riwayat Imam Ahmad.

Menurut Fadlan, ketika keluarnya dajal, ramai perempuan dan kanak-kanak akan menjadi pengikutnya. Sehinggakan orang lelaki terpaksa bertindak mengikat ahli keluarga perempuan mereka supaya tidak menjadi pengikut dajal.

“Menerusi penyelidikan yang saya lakukan juga, didapati bahawa air tasik Tabaria yang terletak di sempadan Syria-Palestin dan mata air Zughar si Selatan Syria sudah semakin berkurangan.

Adakah itu bermakna dajal sudah semakin hampir tempoh pembebasannya. Jika benar apakah persediaan kita untuk menghadapinya?

Jelas Fadlan, Rasulullah telah memberikan beberapa tip kepada umatnya untuk mengelakkan fitnah dajal. Perkara pertama perlu dilakukan adalah menghafal 10 ayat pertama surah al-Kahfi.

Kedua kita diarahkan oleh Rasulullah supaya membaca doa ini sebelum salam setiap kali solat, “Ya Allah, aku berlinding dengan-Mu dari azab neraka jahanam, azab kubur, ujian hidup dan mati dan kedahsyatan ujian al-Masihi ad-dajal.”

Katanya, dajal akan menjelajah seluruh dunia dan akan berakhir di Baitulmaqadis dan dibunuh oleh Nabi Isa. Seperti mana yang disebut di dalam sahih Muslim, “Dajal akan dibunuh oleh Nabi Isa, selepas Nabi Isa dan umat Islam bersolat di belakang

al-Imam Mahdi, mereka berhadapan dengan dajal dan tenteranya. Bila dajal lihat Nabi Isa, dajal akan mula cair. Akan tetapi Nabi Isa dapat membunuhnya dengan menikamnya.”

(Dipetik dari Al-Islam keluaran November 2010)

Pulau Bermuda... dikatakan menjadi tempat persembunyian dajal.


Tasik Tabariah a.k.a. Sea of Galilee... dajal sedang menanti air tasik itu kering.

Sunday, October 31, 2010

LAPTOP KORANG LELAKI ATAU PEREMPUAN???

hey people !
this one is a quick update .
follow all the instruction below if u wanna know your JANTINA laptop .
untuk suka suka je *big grin*
.
.
.
.

STEP 1
Buka notepad dan paste ayat ini dalam notepad:CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"


STEP 2
Selepas itu tekan save. Ubah save as type kepada All Files (pastikan korang save di desktop supaya senang nak cari / buka nanti).

Save as = love u.vbs


STEP 3
Close notepad apabila habis save. Then double click file td (love u.vbs) dan akan dengar suara "i love u."



Cuba dengar betul betul suara "i love u" tu....suara lelaki ke perempuan?


-please drop a comment under this entry after you try this . thanks ! -HEHE

kisah ister yg cemburu...

isteri ingin menghubungi suaminya, tetapi telefonnya tidak ada kredit lalu menyuruh anak lelakinya menyampaikan mesej penting kepada si suami yang sedang bekerja di tapak pembinaan.

Selepas si anak membuat panggilan, si anak memberitahu ibunya seorang perempuan lain yang menjawab pesanan telefon. Walaupun sudah berkali-kali si anak menelefon, tetap perempuan itu juga yang menjawab.

Si isteri pun dengan marahnya menunggu kepulangan suami dari kerja di depan pintu rumah. Sesampainya suami, si isteri membelasah habis-habisan si suami kerana perlakuan curangnya.

Habis berkumpul jiran tetangga di depan rumah untuk melihat drama petang itu. Si isteri menyuruh anaknya memberitahu semua orang apa yang dikatakan oleh perempuan di talian tadi.

Si anak pun cakap "Harap maaf, nombor yang anda dail berada di luar kawasan liputan. Sila cuba sebentar lagi".

Saturday, October 23, 2010

Jalan Bukit Bintang

Seorang polis duduk disimpang jalan bagi menangkap pemandu yang memecut melebihi had laju. Tetapi seorang pegawai trafik ini ternampak sebuah kereta yang dipandu tersangat pelahan dianggakan hanya dipandu 22 batu sejam sahaja. Maka polis trafik pun berfikir "tak boleh jadik nie...lambat dari kura2..sangat bahaya bagi pemandu yang lain"..

Polis trafik pon menahan dan memeriksa kereta itu dan didapati terdapat 4 org wanita - 2 wanita didepan dan dua wanita duduk dibelakang - mata semuanya terbeliak dan mengigil ketakutan yang amat sangat dengan muka pucat macam mayat..

Pemandu wanita sangat hairan dan bertanya "Apa kesalahan saya Tuan??Saya tidak melebihi had laju...kenapa ditahan??"

Polis trafik menjelaskan "Cik buka melebihi had laju, tapi memandu lambat daripada had laju juga boleh menyebabkan kemalangan kepada ketera lain".

"Lambat dari had laju??"wanita itu merasa hairan... "Tuan, saya megikut dengan tepat kelajuan yang tercatat di papan tanda..[JALAN AMPANG 22]!" bantah wanita itu dengan marah..

Polis trafik itu tersenyum sindir dan menjelaskan maksud [JALAN AMPANG 22] adalah nama jalan dan buka had laju. Dengan perasaan malu, wanita tersebut mengucapkan terima kasih atas penjelasan itu.

"Tapi sebelum Cik meneruska perjalanan, saya ada satu pertanyaan...adakan kesemua penumpang dalam kereta ini semuanya sihat?? nampaknya Cik yang lain macam mengigil ketakutan dan muka pucat," polis trafik itu bertanya kehairanan.

"Oh...jgn bimbang, mereka semua akan bertenang semua selepas beberapa minit nanti. Kerana kami baru saja menuruni [JALAN BUKIT BINTANG 309]."


Friday, October 22, 2010

18 November 2010 (Khamis)


18 November 2010 (Khamis) ialah tarikh tayangan filem terbaru dari cerita berdasarkan novel, Harry Potter and The Deathly Hallowsh....


Harry Potter. siapa yang tak pernah dengar tentang nama tersebut. berasal dari novel yang dutulis oleh J.K.Rowling sehingga ke layar perak. filem ke 7 Harry Potter ini akan dibahagikan kepada 2 part(part 1 & part 2). part 1 akan ditayangkan pada tahun ini. dan part 2 pada tahun depan. filem Harry Potter and The Deathly Hallows ini akan memaparkan cerita tentang Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasley dan rakan-rakan di sekolah magic Hogwarts menentang kejahatan Lord Voldemoth. adakah Harry Potter akan mati dalam filem ini? filem kali ini merupakan filem terakhir dari novel Harry Potter. kita sama-sama tunggu ok..jom usha trailer untuk Harry Potter and The Deathly Hallows.....


Wednesday, October 20, 2010

Indahnya Persahabatan

Tiada mutiara sebening cinta

Tiada sutra sehalus kasih sayang..

Tiada embun sesuci ketulusan hati..

Dan tiada hubungan seindah persahabatan..

Sahabat bukanMATEMATIKA yang dapat dihitung nilainya..

EKONOMI yang mengharapkan materi..

Tetapi

Sahabat adalah SEJARAH yang dapat dikenang sepanjang masa...

Wednesday, September 29, 2010

Microsoft Essentials 2.0 Beta Sedia Dimuat Turun!!

Microsoft Security Essentials atau semasa peringkat pembinaannya dikenali sebagai Morro. Satu antivirus percuma yang dikeluarkan oleh Microsoft dan dilancarkan pada tahun lepas. Aplikasi antivirus yang menyokong Windows XP, Windows Vista dan Windows 7 ini telah sampai ke fasa baru iaitu ke version 2 yang dilengkapi dengan tambahan fungsi-fungsi didalamnya. Walaupun ia masih dalam peringkat beta/percubaan, korang juga boleh menggunakannya bagi merasai kelebihan antivirus ini. Ia juga bersesuaian dengan Windows versi 32-bit dan 64-bit.

ANTARA FUNGSI TERBARU MSE

  • Windows Firewall integration -Semasa proses pemasangan, MSE akan memberi korang pilihan samaada untuk mengaktifkan firewall atau tidak.
  • Enhanced protection for web-based threats – Kini, MSE telah berintegrasi bersama Internet Explorer untuk memberi perlindungan daripada ancaman berasaskan web.
  • New protection engine – Kemaskini terbaru untuk anti-malware engine bertujuan meningkatkan tahap pengesanan dan kemampuan membersih di tahap yang lebih tinggi dan baik.
  • Network inspection system – Dilengkapi dengan perlindungan daripada eksploitasi berasaskan rangkaian.
Click download untuk download software MSE..

Sunday, September 19, 2010

bye2..kaklong...






Friday Night Sending Kakak Long to KLIA ... flight dia kul 2.00 pagi.... Keadaan di airport penuh sesak dengan student and ibubapa masing-masing, menunggu flight untuk pulang ke tempat belajar setelah pulang beraya di Kampung halaman.

Kakak Long dengan kawannya Kegan pulang ke Scotland untuk melanjutkan pelajaran mereka pada tahun ketiga.... Perjalanan mereka megambil masa lebih kurang 18 jam... Kesian Kakak Long kematu la punggung dia....

Masa jam dah menunjukkan pukul 12.45 a.m kami menghantar kakak Long di balai pelepasan.. perasaan sedih menyelubungi hati masing-masing terutama kakak Teh.. hu hu hu.... Tapi dia telah dapat mengatasi air matanya dari jatuh ke pipinye yang gebu... walaupun dalam handbagnya dah ready tisu satu paket...... Walau pun mata masing2 dah ngantok tapi kami tetap tunggu kakak long hilang dari pandangan mata....

Selamat Kakak Long... Study Smart.... semoga Kakak Long dapat berjaya menjadi seorg Doctor pada suatu hari nanti....amin...

Written By : Wanchu.....

raya di umah ju n mira..






best dpt raye gan mmbr2..hehe yg plg best dpt makan laksa mee mak mira masak..sedap...org pantai remis je tau kot..hehe ak mule tau pon time satu dorm gan mira n ju kat stesma dulu..hehe

epy fmly..

kemeriahan meyambut hari raya 2010..tapi tahun ni agak kurang meriah cz xde mercun merdeka..huhu n makyang xde...huhu










Monday, September 6, 2010

Tiga Perkara Untuk Mencapai Kemanisan Iman...

ANTARA kemanisan hidup ini apabila seseorang memiliki sahabat yang setia tanpa sebarang kepentingan. Namun hal yang seperti ini amat sukar untuk diperoleh di dunia ini, sekalipun ramai yang selalu mendakwa dia adalah sahabat setia kita. Kita tidak tahu sejauh manakah dakwaan itu sebelum adanya ujian yang sebenar.

Ramai yang pernah mendakwa sedemikian tetapi terbukti berbohong apabila ujian datang melanda. Bahkan banyak persahabatan dalam dunia ini pun terjadi di atas kepentingan tertentu. Maka tidak hairan jika ia akan berakhir disebabkan kepentingan tertentu jua. Bahkan ada persahabatan yang diasaskan di atas kejujuran namun berakhir disebabkan kepentingan.

Memiliki persahabatan yang jujur dalam erti kata sebenar adalah nikmat kehidupan. Namun ia sebenarnya sukar diperoleh secara meluas di alam maya ini melainkan dalam sejarah kehidupan golongan yang beriman dalam makna yang sebenar. Bahkan baginda Nabi s.a.w. menjamin bahawa sesiapa yang mempunyai sahabat tanpa kepentingan melainkan kerana Allah semata, maka dia akan mengecapi kemanisan iman. Sabda baginda:

Tiga perkara sesiapa yang ada padanya maka dia mendapati kemanisan iman. (pertama) Hendaklah Allah dan rasul-Nya lebih dicintai mengatasi selain keduanya. (kedua) Hendaklah dia mencintai seseorang, tidak dia cintainya kecuali kerana Allah. (ketiga) Hendaklah dia benci untuk kembali kepada kekufuran seperti mana dia benci untuk dicampakkan ke dalam neraka (riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Manisnya tebu tidak dapat digambarkan oleh perkataan buat sesiapa yang tidak pernah merasanya. Manisnya iman, hanya pemiliknya dapat mengecapi kenikmatan dan kekhusyukannya. Dalam tiga ciri tersebut, baginda s.a.w. menyatakan bahawa dengan mencintai seseorang hanya kerana Allah, akan terasalah manisnya iman. Indahnya kemanisan iman hanya pemiliknya yang faham. Bagaimana mungkin kita dapat membina rasa cinta kepada seseorang kerana Allah semata?

Pastilah dek kita tahu hubungan dan kasih sayang kita kepadanya mendapat keredhaan Allah. Mungkin kerana dia orang yang dekat kepada Allah, atau dia boleh menjadi faktor kita dapat mendekatkan diri kepada Allah. Apabila perasaan yang seperti itu terbina, kita akan dapat berasa nikmatnya perasaan cintakan seseorang kerana Allah. Hanya hubungan yang seperti itulah yang membuahkan kesetiaan dan kejujuran yang tidak mampu dibeli oleh pangkat, kedudukan dan harta...

Antara Sabar Dan Mengeluh

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:"Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut."

(Riwayat al-Hakim)

Huraian :
1. Ujian adalah seiringan dengan perjuangan. Oleh itu ia tetap memerlukan bekalan iman, sabar dan istiqamah.
2. Ujian dijadikan Tuhan untuk mengukur sama ada keimanan seseorang itu kepada Allah dan seluruh ajaranNya adalah benar dan diikuti oleh perlakuan dan tindakan atau hanya terhenti setakat di mulut sahaja.
3. Umat Islam akan diuji dengan lima perkara iaitu :

* saudara seagama yang sentiasa dengki terhadapnya,
* orang munafiq yang sentiasa membencinya,
* orang kafir yang sentiasa memeranginya,
* syaitan yang sentiasa berusaha menyesatkannya
* bisikan hawa nafsu yang sentiasa menggoncang keimanannya.

Semuanya ini menuntut kesabaran dan di dalamnya terdapat ganjaran pahala yang besar daripada Allah SWT.

4. Lawan bagi sabar adalah mengeluh dan ia merupakan perbuatan yang amat dilarang oleh agama kerana dengan mengeluh akan membuatkan semangat menjadi lemah dan terbitnya perasaan kecewa dan putus asa sedangkan Allah SWT berfirman dengan maksudnya:"Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan". (al-Insyirah:6)

5. Tanpa masalah atau ujian tidak akan wujud kematangan kerana pengalaman dalam menyelesaikan masalah adalah guru terbaik dalam menjamin kejayaan dalam kehidupan.

Ilusi Mata Yang Mengelirukan


Mana satu yang betul ye? disusun bersebelahan atau bertingkat atas dan bawah?hm..memang mengelirukan mata..

Gambar Lambang Yahudi Dalam PC

Korang perasan tak, sedar tak sedar dalam komputer kita mengandungi logo YAHUDI LAKNATULLAH.

Sila refer link: C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10

Then scroll down, nama file dia J0285926. Gambar mengandungi lambang yahudi dengan disinari cahaya lilin..

Saya dah delete logo YAHUDI LAKNATULLAH tu… korang bila lagi???


What YouTube video made you laugh recently?

video org perak oder piza..hahaha

Ask me anything

Who's the most famous person you've met?

my fmly..hehe

Ask me anything

What's the weirdest thing you've ever eaten?

laksam

Ask me anything

What's your earliest memory?

memory with fmly..

Ask me anything

Do you consider yourself a good dancer?

of course not...haha

Ask me anything

Sunday, September 5, 2010

Masalah Berat Badan...







Ni menunjukkan tuan dier terlampau manjakan binatang peliharaan diorang. Aku rase diorang ni lagi cute bile gemuk..hehe... :D

Thursday, June 24, 2010

Jeritan dari Yahoo!

Salam.

Korang semua tentu tahu yahoo.com kan? Tapi korang penah tau tak jeritan nye? hehe. Kalau yang dah tau tu, sila lah pura – pura tak tahu yerk..

Kalau korang nak cuba dgr jeritan nye, try la kat tanda seru yg ada dlm logo dia tu.. bkn yg bawah ni yerk, yg kat laman yahoo.com tu.. sila la kalau berani..


Monday, June 21, 2010

bye2...




salam...ari ni sye gat nak cite la sal kwan saye ni..namenye Syuhada...sye mule kenal syuhada ti kteorg sklh kat SMK Kamunting lu....arini di dah dftar di Politeknik Seberabg Perai....berjauhan lagi la kteorg..huhu tapi xpe la umah kteorg agak dekat...hehe raye ti insyallah kte jmpe..hehe tapi kteorg spt jmpe slmt di kfc kamunting..hehe best gile berjam2 gak la kteorg dok kat situ...haha inilah satu2nye gbr yg smpat sye ambik...hehe pape pon gud luck ek skor pointer byk2 tau!!!hehe jgn lupe ak bile dah dpt kwn baru kat poli tu..hehe

Thursday, June 17, 2010

bufday kak fiza!!

ari ni birthday c-nior blog ak lu..hehe epy bufday kak fiza!!! hehe moge kak dimurahkan rezeki dipanjangkan umor n di permudahkan segale urusan... wish u luck k!hehe happy2 sokmo ek...

Wednesday, June 16, 2010

msdos command

1.xcopy - Copy multiple files, directories, and/or drives from one location to another.
2.undelete - Undelete a file that has been deleted.
3.type - Display the contents of a file.
4.ver - Display the version information.
5.sort - Sorts the input and displays the output to the screen.
6.shutdown - Shutdown the computer from the MS-DOS prompt.
7.sys - Transfer system files to disk drive.
8.rmdir - Removes an empty directory.
9.share - Installs support for file sharing and locking capabilities.
10.rd - Removes an empty directory.
11.print - Prints data to a printer port.
12.path - View and modify the computers path location.
13.move - Move one or more files from one directory to another directory.
14.mkdir - Command to create a new directory.
15.ftype - Displays or modifies file types used in file extension associations.
16.keyb - Change layout of keyboard.
17.for - Boolean used in batch files.
18.edit - View and edit files.
19.dir - List the contents of one or more directory.
20.copy - Copy one or more files to an alternate location.

linux command

1.cat-Sends file contents to standard output. This is a way to list the contents of short files to the screen. It works well with piping.
2.cd-Change directory
cd.. -Move to the parent directory of the current directory. This command will make the current working directory "/home.
3.cp-Copy files
4.dd-Disk duplicate.
5.df-Show the amount of disk space used on each mounted filesystem.
6.less-Similar to the more command, but the user can page up and down through the file.
7.ln-Creates a symbolic link to a file.
8.locate-A fast database driven file locator.
9.logout-Logs the current user off the system.
10.ls-Short listing of directory contents
11.more-Allows file contents or piped output to be sent to the screen one page at a time.
12.mv-Move or rename files
13.pwd-Show the name of the current working directory
14.shutdown-Shuts the system down.
15.whereis-Show where the binary, source and manual page files are for a command
16.rmdir - Remove an existing directory
17.chown - change file owner and group
18.chmod - change file access permissions
19.clear - Clears the terminal screen.
20.mkdir - make directories

..tOnyET cREw..

ni antare member2 kelas pompuan yg ak plg rapat..hehe

tapi korang mesti tertanya-tanye kenape ak tlis tonyet crew kat gbr tu..hehe tonyet tu = monyet..haha tu pon salah sorang member kteorg tu la selalu panggil tonyet..haha so tertubuh la tonyet crew...penyerusinye Fatihah..p.pengerusi Reina..setiausaha Julaiha...dan akhirnye bendahari Fika ak la..haha tapi skrg ni tonyet crew ni dah xwujud daa..huhu cam sedih la plak..hahah sebab kteorg dah abis sekolah so susah, sorg dua org dok utara,sorg dok barat laut dan sorg dok barat daya..haha so tonyet crew ni tinggal kenangan je la...huhu walau papepon kteorg xlost contacts..babai tonyet crew!! we will miss u forever!!!

kEnAnGaNkuU!!





ni gambar dak2 dorm ak...hehe

ni lak gambar kelas ak..hehe ni time kteorg dgn pengetua sklh..


ni la diantara gambar2 kenangan ak mase ak sklh kat teknik dulu..hehe sebenarnye ade banyak lagi..tapi ak malas nak upload..hehe